EDUCATIE IN EXPOSITIE

,,Het is echt indrukwekkend.”

De 13-jarige scholier Luke maakt een werkstuk over het voormalige Gijzelaarskamp Beekvliet in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel.  Ter voorbereiding kreeg hij een privé-rondleiding door de expositie ‘Gegijzeld maar niet verslagen’.

Willem Geurts 25-04-21, Bron: BD

Zeker een bijzondere ervaring, vond Luke na afloop van zijn bezoek aan de expositie ‘Gegijzeld maar niet verslagen’ in het oude Gijzelaarskamp Beekvliet. De jeugdige Gestelaar stelde het verwachte beeld ook enigszins bij. ,,Binnen het prikkeldraad hadden de gijzelaars best wel wat vrijheid”, constateert hij met wat verbazing. Met zijn bezoek wist de leerling van de Bossche Gabriëlschool zijn grote interesse voor de oorlog te stillen.

In het afgelopen jaar was het slechts een fractie van het grote aantal verwachte belangstellenden gegund een rondgang te maken in het expositiegebouw.. Corona hield velen buiten de deur. Luke bofte dat zaterdag voor hem een uitzondering werd gemaakt. Zijn goede redenen wisten de organisatie te overtuigen hem toegang te verlenen.

,,Mijn opa zat vroeger hier op school. Toen ik van hem hoorde wat er op deze plek, zo vlakbij waar ik jaren woonde, allemaal gebeurde, wilde ik er een werkstuk over maken. Dat ga ik binnenkort doen. Vanmiddag heb ik heel veel geleerd”, vertelt Luke.

Luke bij de portretten van 'Het Gezicht van Gestel"

Informatie van nationaal belang 

Aan informatie geen gebrek voor de jonge Gestelaar. Zoveel historie van nationaal belang had hij niet eerder vermoed in zijn directe woonomgeving. ,,Het is echt indrukwekkend”, vertelt Luke aan het slot van de privé-rondleiding. Aan een tafel met vader Bart en gelegenheidsgids Koos Loose komt hij bij van alle impressies. Kamer na kamer doorkruiste de jongeling, met telkens weer nieuwe informatie die het gijzelaarsverhaal completeren. Aanvullend ‘materiaal’ voor zijn werkstuk.

Wat Luke imponeert is het grote aantal namen van mensen die verplicht waren op de Beekvlietterrein, ver van huis en haard, te verblijven. 1276 in totaal, heeft hij feilloos opgeslagen. ,,Misschien hadden ze wel wat vrijheden hier”, klinkt het bedachtzaam, ,,maar tóch waren ze opgesloten door de Duitsers.” Droef stemden hem beelden en teksten over de vijf gefusilleerde gijzelaars.

Anne Frank 

Met eerdere oorlogspresentaties – over WO 1 en Anne Frank – scoorde Luke hoge cijfers. Met de ‘Gijzelaars van Beekvliet’ hoopt hij daar niet bij achter te blijven. ,,Ik denk dat dit voor alle klasgenoten heel interessant is. Eigenlijk voor iedereen, ook voor jonge mensen. Net als met Anne Frank, iedereen kent haar verhaal.” Met deze opmerking stemmen zowel pa Bart als Koos Loose graag in. De laatste: ,,Dit is dus wat wij beogen; deze plek behouden, niet alleen als informatiecentrum, maar zeker ook voor educatie. Scholieren in de omtrek en vanuit het hele land het historische belang laten zien van deze omgeving.”