Gegijzeld (door het Corona-virus) maar niet verslagen.

Helaas konden we op 14 en 15 maart de deuren van de expositie over de gijzelaars van Sint-Michielsgestel en Haaren in de Beekvlietboerderij niet openen. Toch willen wij – zeker in deze tijden waar nieuwsgaring zo’n bijzondere lading heeft gekregen – u deze beleving niet onthouden. Met een digitale en gedrukte versie van de expositie willen wij u, vooruitlopend op de ‘echte’ opening, kennis laten maken met de aansprekende verhalen over de Gijzelaars van Sint-Michielsgestel en Haaren.

De digitale expositie behandelt tien thema’s rondom de gijzelaars (1942-1944) van Beekvliet, Haaren en de Ruwenberg.

De thema’s zijn verdeeld over de genummerde ruimtes van de Boerderij:

  1. Arrestatie, transport en aankomst op Beekvliet als gijzelaar/borg.
  2. Het dagelijks leven met verblijf in een seminarie, slapen in chambrettes of slaapzalen, de angst en dreiging om van bed gelicht te worden
  3. Wat alle gijzelaars vreesden, is een aantal van hen ook echt overkomen. Acht onschuldige gijzelaars zijn zonder enige vorm van proces gefusilleerd.
  4. Hier staan op de muren de 1276 namen van gijzelaars die we hebben kunnen achterhalen. De Expositie is een levend project, we willen over hen zoveel mogelijk nieuwe informatie ophalen. We zijn er ook van overtuigd dat er nog namen ontbreken. Ons doel is na de expositie een volledig beeld te hebben.
  5. In de refter/eetzaal komt het dagelijkse leven met eten, drinken en huishoudelijke taken in beeld.
  6. De aula of studiezaal biedt veel mogelijkheden om kennis te nemen van studie, colleges, culturele en sportactiviteiten in het Gijzelaarskamp
  7. Wat is eigenlijk een gijzelaar en wat was het beleid van de Duitse bezetters inzake gijzelen en represailles?
  8. ‘Het gezicht van Gestel’: portretten die gijzelaar Karel van Veen van zijn mede-gijzelaars schilderde, met ook onlangs nieuw ontdekte.
  9. De Heere Zeventien, de ‘doorbraakgedachte in de Geest van Gestel’ en de impact op het oprichten van de PvdA.
  10. Maquette en virtuele rondleiding door het Gijzelaarskamp Beekvliet aan de hand van het verhaal van Philip Roest.
Bekijk de laatst toegevoegde aflevering: Aflevering 15 Gijzelaarskampen