Wat is een gijzelaar

Wat is een gijzelaar.

Als een jongen of een meisje bij jou in de klas iets behoorlijks fout heeft gedaan en de dader is onbekend en wil zich ook niet bekendmakend en de rest van de klas wil de dader niet verklikken, dan kan het gebeuren dat de leraar besluit om de hele klas na te laten blijven, totdat de “dader” zich gemeld heeft. Tijdens die verplichte nablijftijd zijn jullie eigenlijk “gijzelaars”. Hoewel onschuldig krijgen jullie wel straf.

 

Zo was dat ook met de Nazi’s (oorlogszuchtige Duitsers). Nederlands mensen pleegden verzet tegen de bezetter. De bezetter kon de daders van het verzet niet te pakken krijgen om ze te straffen. Dan werden in zo’n oorlogstijd onschuldige burgers opgepakt en gefusilleerd, doodgeschoten dus. Daarvoor werden al opvoorhand een aantal mensen opgesloten, waaruit zij als Nazi’s vrijelijk konden kiezen wie ze zouden straffen.

Bovendien dachten de bezetters dat als ze maar voldoende belangrijke personen van ons land op deze manier gevangen zetten, er voldoende afschrikwekkende werking zou uitgaan en dat het Nederlandse verzet daarmee gebroken zou worden. Dat werkte niet dus.

Net zo min, als het bij jullie in de klas zou werken. Als jullie een middag zouden moeten nablijven, zou er dan geen kattenkwaad meer worden uitgehaald?